Wat is Web 3

We staan aan het begin van een nieuw tijdperk op het gebied van internet, web 3.0.

Web 3.0, ook wel het “Semantic Web” genoemd, is een conceptuele evolutie van het World Wide Web (WWW) waarbij informatie beter begrepen en verwerkt kan worden door computers. Een korte opfrisbeurt: Web 1.0 en 2.0 De allereerste versie van web noemen we ook wel Web 1.0. We gaan dan terug naar de jaren ’90. Simpele statische webpagina’s, weinig gebruikersinteractie en inloggen via de telefoonlijn. Ja voor de millennials onder ons, die weten precies wat ik bedoel. Web 1.0 had geen complexe algoritmes of slimme zoekmachines zoals Google dat nu wel heeft. De juiste informatie vinden was daarom super lastig. Wie herinnert zich nog die eindeloze startpagina’s? Dat kon beter. Met Web 2.0 is het web een stuk interactiever gemaakt. Dankzij Javascript, HTML5 en CSS3 hebben we geweldige platformen kunnen creëren zoals Facebook, YouTube, Amazon en nog veel meer. Sociale netwerken vormen de basis met gegenereerde content door gebruikers tussen verschillende platformen en applicaties.

Een gecentraliseerd web waarbij men, de overheid, banken en belastingdienst alles kan traceren wat jij doet. Wat is dan web 3.0? Bij Web 3.0 staan we aan de vooravond van een nieuwe ‘webrevolutie’ die het internet vele malen intelligenter zou maken dankzij super intelligente AI systemen die gebruikers op een bijna menselijk manier kunnen helpen. De 4 belangrijkste peilers van Web 3.0 zijn:

 • Ubiquity
 • Semantic Web
 • Artificial Intelligence
 • 3D Graphics

Het verschilt van het huidige Web 2.0 doordat het zich richt op het begrijpen van de betekenis en context van informatie, in plaats van simpelweg het tonen van webpagina’s en links. Hier zijn enkele kenmerken van Web 3.0:

 1. Semantisch Web: Het Semantic Web heeft als doel om webinhoud te structureren op een manier die begrijpelijk is voor computers. Dit wordt gedaan door middel van gestandaardiseerde semantische markup-talen zoals RDF (Resource Description Framework) en OWL (Web Ontology Language).
 2. Kunstmatige Intelligentie (AI): Web 3.0 maakt uitgebreid gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning om de informatie op het web te begrijpen en te verwerken. Hierdoor kunnen zoekmachines en applicaties beter begrijpen wat gebruikers zoeken en de juiste resultaten presenteren.
 3. Gegevensinteroperabiliteit: In Web 3.0 worden gegevens op een gestandaardiseerde manier gepresenteerd, waardoor verschillende applicaties en systemen gemakkelijk gegevens kunnen delen en begrijpen. Dit leidt tot meer samenwerking en efficiëntie op het web.
 4. Slimme contracten en blockchain: Web 3.0 omvat ook het gebruik van blockchain-technologie, waardoor slimme contracten kunnen worden gecreëerd. Deze contracten zijn zelf-uitvoerend en kunnen helpen bij het automatiseren van transacties en andere processen op het web.
 5. Personalisatie: Web 3.0 streeft naar een meer gepersonaliseerde webervaring. Door te begrijpen wie gebruikers zijn en wat ze nodig hebben, kunnen online diensten en inhoud beter worden aangepast aan individuele behoeften.
 6. Geavanceerde zoekmogelijkheden: Met de evolutie naar Web 3.0 kunnen zoekmachines diepgaandere en relevantere zoekresultaten bieden, omdat ze de betekenis en context van zoekopdrachten beter begrijpen.
 7. Slimme aanbevelingssystemen: Web 3.0 maakt gebruik van geavanceerde algoritmen om aanbevelingen te doen op basis van het begrip van de interesses en voorkeuren van gebruikers.

Web 3.0 streeft naar een meer intelligent, gepersonaliseerd en geïnterconnecteerd web, waarbij computers beter in staat zijn om informatie te begrijpen en gebruikers te ondersteunen bij het vinden van relevante inhoud en diensten. In web 3.0 wordt ook gebruik gemaakt van blockchain, het is een gedecentraliseerd web. Jouw transacties zijn niet traceerbaar voor overheid en banken.  Het bedrijf waar ik in investeer, is een van de voorlopers in de metaverse of te wel web 3.0 en het gedecentraliseerd werken. Zij werken met fysieke en digitale producten. Dit bedrijf biedt het maken van een passief of actief inkomen met deze producten. Wil je ook een passief of actief inkomen?