Komt de Gouden Standaard terug?

Goud standaard

Bron: GIG-OS

Komt de gouden standaard terug?

Het Amerikaanse Congres overweegt een wetsvoorstel dat een wereldwijde verandering kan veroorzaken. Op 7 oktober 2022 stelde congreslid Alex Mooney een gedurfd initiatief voor aan de regering – om het systeem van de gouden standaard * terug te brengen. Alex Mooney (onderstaande foto) is een republikeins partijlid en vertegenwoordigt West Virginia in het Congres.

Alex Mooney

De belangrijkste bepalingen van het wetsvoorstel

Het document genaamd “The Gold Standard Restoration Act” voorziet in de ondersteuning van de Amerikaanse dollar met het edelmetaal goud.

De volgende onderbouwing wordt gegeven: sinds 2000 heeft de Amerikaanse munt 30% van zijn koopkracht verloren, en sinds 1913 – maar liefst 97%. De verwachting is dat de dollar over 35 jaar met de helft in waarde zal dalen. Dit proces moet worden gestopt omdat het de industrie en het welzijn van de werkende bevolking van het land bedreigt.

Goud en geld

Het wetsvoorstel:

de papieren dollar ondersteunen met goud uit de nationale reserves. Als het initiatief wordt goedgekeurd, wordt de waarde van de dollar berekend op basis van de huidige prijs van een bepaalde hoeveelheid van goud. Bankbiljetten kunnen worden ingewisseld voor goud tegen een vaste koers in de banken van de Federal Reserve*.

Waar kan dit toe leiden?

Het Mises Institute, een denktank voor economisch onderzoek, onderzocht de mogelijke gevolgen van het aannemen van de wet.

In augustus 2022 was er 2,2 biljoen dollar aan contant geld in omloop. De geschatte Amerikaanse goudreserves zijn 261,5 miljoen troy ounces (31.1 gram). Als deze hoeveelheid van het goud het volledige aanbod van papieren dollars dekt, kan de prijs van goud stijgen tot $ 8.700 per ounce.

Dit zal waarschijnlijk worden gevolgd door een stijging van de prijzen voor alle goederen in Amerikaanse valuta. De eigenaren van goud zijn hierin de “gelukkigen”.

Vanaf 2 januari 2023 kost een troy ounce $ 1.824.

Ludwig von Mises

Op de foto: Ludwig von Mises (1881-1973), een in Oostenrijk geboren Amerikaanse econoom, zei:

“De gouden standaard maakt de koopkracht van het geld onafhankelijk van de veranderende ambities en doctrines van politieke partijen en pressiegroepen. Dit is de belangrijkste uitmuntendheid.”

Het Mises Institute gelooft dat de heropleving van het op goud gebaseerde systeem tot enorme veranderingen zal leiden. De inflatie en het monetaire beleid dat daarmee samenhangt, zullen verdwenen zijn. Er zullen minder gewapende conflicten in de wereld zijn, omdat de kosten van militaire actie exorbitant zullen zijn.

De belangrijkste vraag is:

zal de Amerikaanse regering het gebruikelijke financiële systeem verlaten? De kans dat dit gebeurt is klein, maar alleen al het bestaan van zo’n wetsvoorstel zegt veel. De autoriteiten van een van de leidende mogendheden maken zich zorgen over de economische situatie en overwegen goud als mogelijke oplossing voor de problemen. Het is deze troef, en geen ander, die in het middelpunt van de belangstelling van staatslieden staat.

We volgen de ontwikkeling van de gebeurtenissen en informeren over het verdere verloop van het buitengewone wetsvoorstel.

Verklarende woordenlijst:

* De gouden standaard – een monetair systeem waarin elke economische rekeneenheid (nationale valuta) is gebaseerd op een vaste hoeveelheid goud. Het Amerikaanse twintig dollarbiljet ($ 20) was bijvoorbeeld gelijk aan één ounce goud (31,1 gram) in 1928.

* De Federal Reserve – ook bekend als de Fed, is het onafhankelijke agentschap dat toezicht houdt op het commerciële banksysteem en fungeert als de centrale bank van de Verenigde Staten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *