Mensen staan in de rij om goud te kopen.

Mensen staan in de rij om goud te kopen.

Mensen staan in de rij om goud te kopen.

De vraag naar goud in Oostenrijk is erg hoog en blijft stijgen, meldt Der Standard. Rijen kopers staan in de rij bij de winkels van de Oostenrijkse Munt in verschillende steden van het land.

Steeds meer mensen willen goud kopen

Van januari tot april 2022 steeg de vraag naar goud met 25% onder de Oostenrijkers.

De vraag naar goud was na de financiële crisis van 2008 constant hoog en na de coronapandemie werd het echt enorm. “We zouden wereldwijd vijf keer zoveel kunnen verkopen”, zegt woordvoerster Andrea Lang. Helaas laten onvoldoende productiecapaciteit en leveringsproblemen de organisatie niet toe om de productievolumes te verhogen.

Gerhard Starsich

Een grootschalig project

De Oostenrijkse Munt zou in samenwerking met Philoro een nieuwe goudfabriek openen, maar over de kosten konden de partijen het niet eens worden. Nu probeert Philoro het project ter waarde van 60 miljoen euro in zijn eentje uit te voeren.

Voor de bouw is een oppervlakte van 35.000 vierkante meter uitgetrokken. De release van Oostenrijkse het Oostenrijkse merk goud is gepland in het najaar van 2023. “Dit is een belangrijke stap, niet alleen voor ons, maar voor de hele binnenlandse goudmarkt”, zegt Philoro-directeur Rudolf Brenner.

Volgens hem zal de fabriek tot 120 ton van het waardevolle metaal per jaar kunnen produceren, wat ongeveer 2,5% van de wereldproductie is. Brenner benadrukt dat er nog nooit zo’n schaal van goudproductie in Oostenrijk is geweest.

Vanaf 11 juli 2022 is de prijs van een ounce (31,1 gram) $ 1.740.

Moeilijke economische situatie

De belangstelling voor goud groeit naarmate de inflatie overal stijgt. David Malpass, president van de Wereldbank*-groep, is van mening dat het twee jaar kan duren voordat het inflatieniveau is gedaald, waardoor het voor sommige landen erg moeilijk wordt om een recessie te voorkomen*.

Volgens de enquête van juni, uitgevoerd door de Financial Times en het Initiative on Global Markets (IGM) -centrum van de Universiteit van Chicago, verwacht meer dan tweederde van de economen een recessie in de VS tegen 2023.

Door een dalende economie in combinatie met hoge inflatie – dat is een ernstige bedreiging voor spaargeld – , zijn veel mensen op zoek naar een betrouwbaar asset dat financiële zekerheid voor hen zal garanderen. De aantrekkelijke goudprijs draagt eraan bij dat de vraag naar goud snel toeneemt.

Glossarium:

* De Wereldbank — een internationale financiële organisatie die financiële en technische bijstand verleent aan ontwikkelingslanden.

* Recessie (Latijn: “recessus” – reces) – een algemene daling van de economische activiteit of een kritiekloze achteruitgang van de productie, die wordt gekenmerkt door het gebrek aan groei of een daling van het bruto nationaal product.

Gigantische vraag naar goud

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *