goudstuk

Goud is veel waardevoller dan veel mensen denken.

Wetenschappers: de mensheid onderschat de waarde van goud.

Je zou denken dat het gele edelmetaal grondig is bestudeerd en dat alle eigenschappen ervan bekend zijn. Goud blijft echter verbazen en toont zijn verborgen potentieel voor de mensheid.

Goud wordt ook gebruikt in:

  • Industrie
  • Ruimtevaart
  • Tandheelkunde
  • Onderzoek naar kanker
  • Financieel bezit; geld, sieraden en beleggingen

Wetenschap en goud

Nieuwe ontdekkingen, nieuwe kansen

Onderzoekers van Cardiff University hebben ontdekt dat goud levens kan redden, de gezondheid van mensen kan verbeteren en het milieu kan verbeteren. Het geheim schuilt in een chemisch fenomeen dat katalyse wordt genoemd.

De katalyse-methode wordt toegepast bij de productie van 80-90% van moderne goederen. Om de vereiste chemische reactie te versnellen, wordt een speciale stof gebruikt: een katalysator.

Maar veelgebruikte katalysatoren (bijvoorbeeld die met kwik) zijn schadelijk voor het lichaam en het milieu. Wetenschappers hebben een beter alternatief gevonden: goud.

“Te veel processen zorgen voor te veel afval en te weinig product. Door de introductie van een gouden katalysator kunnen we de hoeveelheid afval verminderen en de productiviteit verhogen ten behoeve van een aantal processen.

Hoe meer we over dit edelmetaal leren, hoe meer ik het gevoel heb dat de samenleving de waarde van goud onderschat’, zegt hoogleraar fysische chemie Graham Hutchings.

Veelbelovende vooruitzichten

Een belangrijke ontdekking is dat goud de beste katalysator is voor de vorming van vinylchloride. Deze stof dient als grondstof voor de vervaardiging van polyvinylchloride (PVC) – een materiaal dat veel wordt gebruikt in de bouw, transport, medicijnen, huishoudelijke artikelen.

Goud kan de kwikkatalysator vervangen, die nu wordt gebruikt om vinylchloride te produceren en heel schadelijk is voor het milieu. Volgens professor Hutchings zou een dergelijke vervanging de samenleving ten goede komen.

Er zijn andere manieren om goudkatalyse te gebruiken. Tijdens natuurrampen, wanneer mensen vastzitten in een afgesloten ruimte (bijvoorbeeld in een mijn), kan een gouden katalysator worden gebruikt om de lucht van giftige koolmonoxide te zuiveren.

Dit principe kan ook thuis worden toegepast om het risico op koolmonoxidevergiftiging door verschillende apparaten te verminderen: kachels, gaskachels, benzinemotoren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *