Bron: Global Intergold/GIG-OS.
Goud is en blijft altijd een betrouwbaar bezit, een ‘veilige haven’ voor het sparen. Dit wordt vandaag weer eens duidelijk, omdat de prijs van het gele edelmetaal te midden van de toenemende economische instabiliteit gestaag op weg is naar het recordniveau dat in 2011 werd bereikt (meer dan $ 1.900 per ounce).
“Er is niet veel stijging nodig voor het bereiken van een waarde hoger dan de eerdere records. Misschien niet deze zomer, maar zeker als we richting 2021 gaan ‘, zegt Richard Hayes, CEO van Perth Mint, het langst bestaande goudmerk/goudhuis van Australië.
Vanaf 11 mei 2020 is de prijs van een ounce goud $ 1.705.
In de grafiek: goud beweegt gestaag naar het breken van het negenjarige prijsrecord.
Wat duwt de prijs van het edelmetaal omhoog en welke factoren helpen goud om nieuwe records te bereiken?
Om dit te begrijpen, moet eerst de huidige economische situatie worden bekeken.
Wanneer barst de schuldbbubble?
Vandaag heeft de wereldschuld, die de totale schuld van de bevolking, het bedrijfsleven, financiële instellingen en regeringen van alle landen vertegenwoordigt, alarmerende proporties aangenomen. Volgens het Institute of International Finance bedroeg de wereldschuld in 2019 $ 255 biljoen. Dat was voordat de wereld geconfronteerd werd met de pandemie van het coronavirus.
Nu kan de situatie zelfs nog verslechteren, aangezien er extra middelen nodig zijn, die de staatsbegrotingen tekort komen, om de gevolgen van de pandemie te ondervangen. Dit geld moet dus worden gedrukt. In tegenstelling tot goud, waarvan de hoeveelheid beperkt is, kan valuta in elk gewenst volume worden geproduceerd.
Dit gaat echter samen met inflatie. Inflatie en de toename van de toch al enorme wereldschuld in de nabije toekomst, kan tot een ongekende crisis leiden.
“De impact van deze biljoenen dollars die in de wereldeconomie worden gepompt, is nog niet duidelijk. Wat gaat hierdoor gebeuren met de waarde van fiatgeld?
Wat gebeurt er met goud?
De huidige situatie baart veel zorgen, wat ons er toe aanzet goud te beschouwen als de basis van financiële zekerheid. In veel delen van de wereld groeit de belangstelling voor het edelmetaal, wat de prijs gunstig beïnvloedt.
De CEO van het Australische goudhuis Perth Mint wijst op de fenomenale vraag naar investeringsgoud, voornamelijk van Amerikaanse klanten. Het is opmerkelijk dat uit een recente peiling van het Gallup Institute blijkt dat één op de zes Amerikanen denkt dat het gele edelmetaal de beste langetermijninvestering is. Er is een reden, dat de burgers van dit land, na een zware klap van de vorige crisis, in moeilijke tijden weten waarop ze kunnen vertrouwen.
Het is niet nodig om te wachten tot de economische storm volledig uitbarst. Vooruitziende mensen bereiden zich al voor op mogelijke moeilijkheden en nemen maatregelen om hun spaargeld te beschermen: ze gebruiken het eeuwenoude asset – GOUD.
Welke auto kon je met goud in 2009 kopen in vergelijking met 2019.