hoe wordt de goudprijs bepaald?

Hoe wordt de prijs van goud bepaald?

hoe wordt de goudprijs bepaald?

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van goud, moet je weten hoe de prijs tot stand komt. Hoe werkt dit proces, waardoor wordt de goudprijs beïnvloedt en hoe wordt de prijs van een ounce vastgesteld.

 

De belangrijkste factoren die de prijsstelling beïnvloeden:

  • Schommelingen van de Amerikaanse dollar
  • Productiehoeveelheden en levering van goud op de markt
  • Gedrag van centrale banken
  • Economische, politieke en sociale omwentelingen

 

Schommelingen in de Amerikaanse dollar

 

De Amerikaanse munt is, net als goud, een investeringsobject. Wanneer de dollarkoers daalt, investeren particulieren en professionele beleggers actiever in goud om verliezen te voorkomen. De toegenomen investeringsvraag naar het goud draagt ​​bij aan de stijging van de prijs.

Fluctuaties dollar tov goud

In de grafiek: de relatie tussen de Amerikaanse dollarindex en een aantal van de beste valuta’s ter wereld (blauw) en de kosten van goud (geel) in de afgelopen tien jaar. Elke keer dat de Amerikaanse munt verzwakt, stijgt het edelmetaal naar nieuwe hoogten.

Productiehoeveelheden en levering van goud op de markt

De hoeveelheid goud in de natuur is zeer beperkt, wat dit metaal kostbaar maakt. In de afgelopen jaren is er een groeiende bezorgdheid dat deze grondstof schaars kan worden naarmate het moeilijker wordt om goud te delven. Gemakkelijk toegankelijke goudmijnen zijn bijna uitgeput, waardoor ontwikkeling van nieuwe, meer geavanceerde en dure technologieën een vereiste wordt. Ondertussen leiden extra kosten bij de winning en productie van het goed meestal tot een prijsstijging.

Gedrag van centrale banken

Veel landen schaffen goud aan als reserve als bescherming tegen de crisis, economieën te versterken en het vertrouwen in de eigen nationale munteenheid te vergroten. De toename van de vraag van de centrale banken die goud met tonnen kopen, versnelt de stijging van de waarde van goud.

 

Centrale banken en goud

In de grafiek: tot 2010 waren centrale banken voornamelijk verkopers van goud, zoals blijkt uit de cijfers die in donkergroen zijn gemarkeerd. Maar als gevolg van de wereldwijde crisis veranderde de situatie en begonnen landen massaal edelmetaal in te slaan, wat bijdroeg aan de stijging van de prijs.

Economische, politieke en sociale omwentelingen

Goud heeft zich bewezen als defensief bezit, waarvan de waarde in moeilijke tijden toeneemt. Zowel grote instellingen als de gewone mens investeren spaargeld in edelmetaal om zichzelf te beschermen tegen verliezen. Deze groeiende vraag naar goud drijft de prijs op. Het jaar 2020 is een goed voorbeeld hiervan. Tijdens de COVID-19-pandemie steeg een ounce in prijs tot een recordhoogte van $ 2.067.

Prijsbepaling

De London Bullion Market Association (LBMA) houdt twee keer per dag een veiling om de huidige benchmarkprijs van goud vast te stellen. De procedure vindt plaats om 10.30 uur en 15.00 uur Londense tijd.

De grootste banken ter wereld nemen deel aan de veiling. Ze doen anoniem een ​​bod om een ​​bepaalde hoeveelheid goud te kopen of verkopen. Het elektronische systeem berekent het verschil tussen vraag en aanbod en past op basis van de verkregen gegevens de prijs van het edelmetaal aan.

De goedgekeurde kostprijs van een troy ounce dient als referentiepunt voor alle deelnemers aan de goudmarkt.

Vanaf 3 mei 2021 is de prijs van een ounce goud $ 1.782.

Maak de juiste beslissingen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *