In welk land vervangt goud de normale munteenheid?

In welk land vervangt goud de munteenheid?

Bron: GIG-OS

Venezuela: goud verdrijft gedeprecieerde (in waarde verminderde) valuta

Wanneer economieën crashen en valuta’s waarde verliezen, groeit het vertrouwen in goud. De inwoners van Venezuela, waar de crisis al lang woedt, zijn, uit eigen ervaring, hiervan overtuigd.

Het beste geld in de slechtste tijden

In sommige regio’s van de Latijns-Amerikaanse staat is goud het belangrijkste betaalmiddel geworden onder de gewone bevolking. Hotels, restaurants en kappers verrekenen de prijzen in goud.

Voorbeelden van prijzen:

Een hotelkamer huren voor één nacht — een halve gram goud

Diner voor twee personen in een Chinees restaurant – een kwart gram goud

Een knipbeurt krijgen – 1/8 gram

Er zijn veel goudmijnen in het zuidoosten van Venezuela, waar arbeid wordt verloond met gedolven goudklompjes. De werknemers splitsen ze in kleine fragmenten en betalen ermee in plaats van geld. Verkopers in winkels zijn al lang gewend aan deze soort betaling voor producten en hebben zelfs geleerd het gewicht van goudstukken op het oog te bepalen.

Een eigenaar van een hotel in de stad Tumeremo zei dat ongeveer twee derde van zijn klanten met goud betaalt. Dit goud gebruikt de hoteleigenaar later voor het betalen van salarissen aan zijn werknemers. Hij accepteert de Venezolaanse munt met grote tegenzin en probeert dit geld zo snel mogelijk in goud om te zetten.

Goud vervangt geld in Venezuela

De oorzaak van de ramp

De exorbitant hoge inflatie heeft de nationale munteenheid van Venezuela – de Bolivar – praktisch vernietigd. Volgens de prognoses van het IMF zal de inflatie in het land eind 2021 5500% bedragen.

“Mensen vertrouwden gewoon niet meer op de Bolivar”, is de teleurstellende conclusie van econoom Luis Vicente Leon, voorzitter van de onderzoeksorganisatie Datanalisis.

Onder de huidige omstandigheden kan de Bolivar niet langer een middel zijn voor betaling of vermeerdering van spaargeld. Volgens de expert gebruiken alleen de armste Venezolanen, die geen toegang hebben tot andere activa, de valuta van hun land voor het primaire doel; betalingen.

In verband met wat er nu gebeurt, kan men zich de uitspraak van de beroemde Franse filosoof en schrijver Voltaire herinneren:

“Papiergeld keert uiteindelijk terug naar zijn intrinsieke waarde – nul.”

Venezuela is een goed voorbeeld van de superioriteit van goud boven fiatgeld. In een crisis verminderen niet-gestandaardiseerde valuta’s in waarde tot de waarde van gewoon papier en verliezen ze het vertrouwen van de bevolking.

Het alternatief is goud.

Maak de goede beslissing - goud

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *