Nederland vertrouwt goud

Waarom heeft Nederland vertrouwen in goud?

Waarom heeft Nederland vertrouwen in goud?

De centrale bank van Nederland (De Nederlandsche Bank / DNB) heeft een verklaring afgegeven waarin de nadruk wordt gelegd op de rol van goud als het beste middel voor bescherming tegen economische bedreigingen. “Een goudstaaf behoudt zijn waarde, zelfs in tijden van crisis.

Daarom hebben centrale banken, waaronder DNB, traditioneel aanzienlijke hoeveelheden goud in handen. Als het financiële systeem instort, kan de goudvoorraad als basis dienen om het opnieuw op te bouwen. Goud versterkt het vertrouwen in de stabiliteit van de balans van de centrale bank en creëert een gevoel van veiligheid ”, zegt de officiële website van de Nederlandse bank.

Een klein maar zuinig land

Een land met 17 miljoen inwoners bezet de 68e plaats in de wereldranglijst qua bevolking. Ondertussen staat Nederland op de 10e plaats in de wereld wat betreft goudreserves (612 ton).

Al 70 jaar wordt bijna de gehele Nederlandse goudreserve buiten het land opgeslagen. In 2014 was het koninkrijk echter niet langer tevreden met die situatie. Bijgevolg werd 122,5 ton Nederlands goud getransporteerd van New York naar Amsterdam.

De Nederlandse bank rechtvaardigde deze beslissing en voerde aan dat de internationale situatie na het einde van de Koude Oorlog * was veranderd, waardoor het opslaan van goud in een ander deel van de wereld ongeschikt werd geacht. Vandaag slaat Nederland 31% van de nationale reserves van het waardevolle metaal op, de rest bevindt zich in de VS, Canada en Groot-Brittannië.

 

De Nederlandse bank

Een geloofwaardig bezit

De ervaring van vorige generaties leerde de Nederlanders om alleen te vertrouwen op de beproefde waarden, rekening houdend met het feit dat de eerste economische zeepbel, ook bekend als de “tulpenmanie”, in de 17e eeuw in Nederland plaatsvond. Vanwege de populariteit van de tulpenbol overschreed de prijs redelijke grenzen, waardoor de markt oververhit raakte.

Als gevolg hiervan daalde de prijs van de bloembollen sterk, mensen begonnen ze te verkopen voor een schijntje.

Fiat-geld 

Ooit vergelijkbaar met de Nederlandse tulpen, loopt het risico in een “financiële afgrond” te vallen als er een  crisis ontstaat. Daarom vertrouwt de Nederlandse bank op goud, aangezien de waarde ervan niet afhankelijk is van externe omstandigheden.

 

In tijden van achteruitgang stijgt het gele metaal in waarde. Vanaf 25 november 2019 is de prijs van goud $ 1,459 per ounce. Analisten van een van de grootste banken ter wereld – Citigroup – geloven dat dit cijfer het komende jaar kan oplopen tot $ 1.700. Steeds vaker steelt goud in verschillende delen van de planeet – van Nederland tot Iran – de show en wordt het een symbool van hoop en een garantie voor vertrouwen in de toekomst. Dankzij zijn crisisbestendige kwaliteiten werd het edelmetaal bekend als een ongeëvenaard hulpmiddel voor financiële zekerheid.

 

Financiele zekerheid

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *